– Godt nytt for bedriftene


Næringslivet i Åfjord og Roan kan dra stor nytte av sammenslåingen. Blant annet ser reiselivet enda lysere på fremtiden.

Klikk for stort bildeInger Lise Eian tror sammenslåingen vil være en styrke for reiselivet i den nye kommunen.

Sammenslåingen av Roan og Åfjord berører innbyggerne i større eller mindre grad. Noen av dem som merker fordelene mest, er næringslivet i den nye kommunen. Bedriftene trekker spesielt frem det økte fokuset på samarbeid. Inger Lise Eian driver Roan sjøcamping og Roan Rorbu på Hongsand. Målet hennes er å kunne livnære seg på utleie av rorbuer, hytter og campingfasiliteter. Det tror hun blir lettere i årene som kommer.

«Pakker»

– Ja, jeg ser veldig lyst på sammenslåingen mellom Roan og Åfjord. Jeg er overbevist om at den vil styrke reiselivet i begge kommunene. Det gir igjen ringvirkninger til resten av den nye kommunen. Ved å tenke større skaper vi vinn-vinn-situasjoner for både «Nye Åfjord» og hele regionen, sier Eian. I praksis betyr det å fokusere på det man kan tilby sammen i «Nye Åfjord» og Fosen, heller enn å tenke kun på egen bedrift. Her blir Åfjord Utvikling en viktig aktør. Selskapet har siden starten av 2018 jobbet for hele den nye kommunen. Turisme er en viktig satsing. Eian er selv med i styringsgruppen for masterplan reiseliv. Ett av slagordene er «Hele Åfjord – hele året».

– Roan er populært for sjøfisketurister, men sesongen er dessverre kort. For min del er det derfor viktig å vite hva andre i regionen tilbyr. Da kan jeg tipse om ulike aktiviteter og tilbud i nærheten. Så når sesongen for fiske er over, kan gjester likevel ønske å bo her, fordi de har tilgang på opplevelser andre steder, forklarer Eian. Likedan kan gjestene ha generelle spørsmål om mat, drikke, natur og opplevelser i regionen. Jo bedre svar verten gir, jo mer fornøyde blir gjestene. Det øker sjansen for gjenbesøk og positiv reklame.

– Alt henger sammen. Vi som kommune og region må klare å tilby «pakker» av opplevelser og tibud. Og ikke tenke en og en. Det krever to ting. For det første kunnskap om hverandre. Og for det andre at vi unner hverandre suksess. Å fremsnakke naboen blir viktig både for naboen og oss selv, fortsetter Eian.

Veileder

Ektemannen Bjørn Nordaune har vært aktiv i den tidligere næringsforeningen i Roan. I dag er han med i den sammenslåtte næringsforeningen for begge kommunene. Fiskeren mener spesielt Åfjord Utvikling er en kjemperessurs for bedriftene.Klikk for stort bildeBjørn Nordaune og Inger Lise Eian ser positivt på "Nye Åfjord".

– Skal man etablere en bedrift, er det mye å sette seg inn i. Da er det kjekt med noen som veileder i jungelen av skjema og regler. Er du for eksempel en ungdom som vil starte for deg selv, kan Åfjord Utvikling være en genial hjelper. I tillegg liker jeg ideen om å satse på et «godt vertskapsprosjekt». Der alle i bygda som omgås turister får et bevisst forhold til det å ha gjester. Med bevisst satsing på godt vertskap og samarbeid vil «Nye Åfjord» ha større muligheter for å lykkes, fastslår Bjørn Nordaune.

Reklame

Inger Lise har annonsert bedriften sin på ulike steder. Blant annet via en camping-portal på Internett og gjennom reklame via selgere av campingvogner. Hun har egen hjemmeside og samarbeider med booking-selskapet Din Tur AS. Selv om besøket tidvis er godt, er potensialet langt større. Da blir det ekstra viktig å nå ut med informasjon om produktene. Målet er at regionen kan promototere seg mer sammen.

– Det er ikke så enkelt å drive en bedrift som dette. Spesielt ikke på deltid. Hongsand har mye å tilby, ikke minst med tanke på sjøen. Vi har også en fin strand, butikk og flott natur. Men vi ligger langt utenfor allfarvei. Det gjelder ikke bare oss, men mange bedrifter i både Roan og Åfjord, sier Eian.

 Bedriftseieren ser fram til en felles satsing, som man nå ser konturene av. I begge kommunene er mange klare på at Roan og Åfjord er avhengige av hverandre for å lykkes best mulig. Sammenslåingen kan gjøre det enklere å oppnå bedre resultater.

– I en sammenslått kommune har alle flere aktører å spille på. Flere hoder tenker bedre enn ett. Jeg innser at min bedrift ikke kan tilby alt. Men sammen med resten av aktørene i nykommunen kan vi tilby utrolig mye. Det gir bedre tilbud for turistene, mer motivasjon for oss som driver og økt profesjonalitet. Det er akkurat det vi trenger for å lykkes. Jeg har stor tro på «Hele Åfjord, hele året». Vi skal unne hverandre suksess, og sammen skape et flott reisemål for turistene, avslutter Inger Lise Eian i Roan sjøcamping og Roan Rorbu.