Lysvatnet

Klikk for stort bilde Tor Sivertstøl

Det finnes to bosettinger i den nye kommunen som ikke har veiforbindelse. Den ene er Tøsdalen i Roan. Den andre er Lysvatnet i fjellet mellom Sørdalen og Verran. Gården ligger fritt ovenfor innsjøen Lysvatnet i et fantastisk naturområde, og er et populært turmål.

Gården ved Lysvatnet synes å ha blitt bygd i 1825, da en familie fra Sørdalen bosatte seg der. Avtalen, lest fra kirkebakken, var at hvis de bodde 20 år på Lysvatnet uten å motta offentlig støtte, skulle de få gården. Siden har det bodd folk i Lysvatnet, selv om det skjøtet kom først 100 år senere.

Det er cirka 12 kilometer fra Sørdalen til Lysvatnet. Den korteste veien er imidlertid fra Grønnlia og videre ned til Verran.

Folk i Lysvatnet har alltid levd av og sammen med naturen. Småviltfangst var en viktig inntektskilde. I 1900 bodde en turistvert på gården, som også fungerte som en skysstasjon for folk som gikk over fjellet. Mange åfjordinger overnattet her på turen over fjellet til Trondheim.

I dag bor en familie på Lysvatnet. Sauehold er hovednæringa i dag på gården, som er selvforsynt med blant annet elektrisk kraft.